Wednesday, June 22, 2011

Solat @ Sembahyang @ Selawat 8

Alhamdulillah. “Segala puji hanya bagi Allah yang kalau tidak keranaNya tidak bergerak walau sebarang zarah pun di seluruh alam”. Maaf kerana lama tak menulis. Tahun 2011 ni langsung aku tak tulis lagi. Sebok dengan perintah2Nya yang lain. Insyaallah, kalau tuan2, kamu2 semua dapat memahami ayat yang aku tandakan “dalam kurungan“ di atas, faham lah kamu. Kalau tidak, tidak ler. Hehe.

Aku sambung cerita solat yang terbengkalai dekat 6 bulan tu. Setelah siap kita berdiri mengadap kiblat yakni Qiyam, maka sedia lah kita untuk masuk ke dalam pekerjaan solat seterusnya iaitu Takbiratul Ihram. Sebelum tu, elok aku senaraikan Rukun Solat kat sini supaya senang nak kita rujuk.

RUKUN SOLAT ADA 13 PERKARA :

1. Niat
2. Berdiri bagi yang mampu
3. Takbiratul ikhram
4. Membaca Al-fatehah
5. Ruku’
6. I’tidal
7. Sujud
8. Duduk diantara dua sujud
9. Duduk pada tahiyyat akhir
10. Membaca tahiyyat akhir
11. Membaca shalawat Nabi
12. Salam
13. Tertib

Kalau ikut senarai ni, dia kata niat dulu. Betul lah tu. Tapi ada juga senarai yang aku pernah baca yang kata, berdiri dulu baru niat. Tak kisah la tu. Buat lah ikut ilmu yang kau dapat. Kalau kita cari dalam AQ, tak jumpa senarai ni. Hehe. So, tak payah gaduh2. Benda kecik je tu. Nak tau besar kecik, senang je. Kalau benda yang terang2 Tuhan sebut dalam AQ, yang tu besar tu. Kalau takde, kecik la tu. So, gunakan lah akal yang Tuhan bagi bersekali dengan ilmu yang ada.

Sekadar perbincangan, pada aku, niat ni dalam hati. Bila kat dalam hati ni maknanya rahsia la. Bila rahsia, maknanya apa? Kau dengan Tuhan je tau. Setuju? Kalau tak setuju, tolong komen.

Aku nak guna satu ayat yang selalu kita ucapkan bila dengar khabar ada orang meninggal. “Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un”. Maksudnya apa? Ayat ini adalah sebahagian dari Surah Al-Baqarah, Ayat 156 yang ayat sepenuhnya bermaksud begini.

"(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh suatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."

Jadi, buat seketika, ramai dari kita, sedar bahawa kita ini semuanya adalah hakmilik Allah dan kepada Allah jua lah kita akan kembali. Aku guna perkataan “buat seketika” ada sebab. Sebabnya, bila orang mati je kita ingat yang kita ini hak milik Allah. Kalau takde orang mati, kita tak ingat. Kenapa perlu begitu? Kenapa tidak kita selalu beringat atau sentiasa ingat bahawa kita ni hak milik Allah? Kan bagus begitu. Kenapa bagus? Sebab bila sentiasa ingat kita ni hak Allah, baru la kita sentiasa ingat Allah. Bila sentiasa ingat Allah, baru la kita sentiasa ingat akan ayat2 Dia. Ajaran2 Dia. Suruhan2 dan tegahan2 Dia. Kan best kalau macam tu. Baru la boleh jadi insan kamil. Kamil mukammil. Dan entah apa lagi yang sama makna dengannya. Jauh dah aku melalut.

Ok la. Balik kita pada cerita niat tadi yang aku cakap hanya kita dengan Tuhan saja yang tau. Rasa2nya, Tuhan tau dulu ke; kita yang tau dulu niat kita? Kat sini aku nak guna ayat ni pulak yang selalu jugak kita gunakan hari2. Ia juga dikatakan salah satu zikir yang amat disarankan oleh Rasulullah Muhammad untuk kita amalkan. Kalau nak tau kenapa Rasulullah rekomen kuat ayat ni, korang cubalah amalkan. Ayat Hawqalah atau kalimah Toyyibah ini ialah:

"“Laa hawla walaaquwwata illa billahil’aliyil’adziim” yang terjemahannya bermaksud lebih kurang begini“ Tiada daya upaya melainkan dengan bantuan Allah dan tiada yang lebih berkuasa selain dia”

Dengan faham akan maksud ayat hawqalah ni, kita berbalik pada soalan aku tadi, sapa yang tau dulu akan niat solat kita, Tuhan atau kita? Tuan2 cuba jawab la sendiri. OK cukup la tu untuk merangsang minda korang.

Sebenarnya, masa kita dalam kereta sedang tercari2 surau atau masjid untuk menunaikan solat waktu atau solat apa saja, niat tuan2 dah terpasang dah. Tak begitu? Kalau tak, tak mungkin, tuan2 akan cari masjid kan. Turun dari kereta, tuan2 terus ke tempat wuduk, tak lain tak bukan untuk memenuhi kehendak niat tuan2 tadi. Niatnya apa? Nak tunaikan solat. Jadi akan berturut2an lah segala proses bermula dari drive ke masjid, ambil wuduk, kalau yang bawak kain pelikat, tukar kain dulu, sehinggalah tuan2 berdiri qiyam sebelum mengangkat takbir.

Masih nak berniat lagi? Ingat ya, lafaz niat dengan niat tak sama. Mengikut rukun solat tadi, dia nak yang mana? Niat ke lafaz niat? Hahaha. Jawab jangan tak jawab. Kalau tak tau, biar aku jawab. Cukup lah dengan niat. Kalau lafaz niat yang tu kat mulut. Ambik yang simple je. Maknanya, niat yang terbit di hati sanubari korang tadi masa driving tu, cukup lah. Yang dok sebok nak “usalli usalli” 4 5 kali masa nak takbir tu apahal? Mengacau konsentrasi orang sebelah kau nak solat je. Tak pasal2 kena maki. Ko tau apa orang sebelah tu maki kau dalam hati? Hahaha.

Kalau kau risau sebab tak lafaz “fardhol Zohri atau Asri” maka sebab tu kau nak lafaz niat jugak, ok aku nak tanya. Masa kau masuk masjid tadi waktu apa? Zohor ke asar? Masa niat kau terbit dalam hati sanubari kau tengah drive kereta tadi, masa tu masuk waktu apa dah? Jadi niat dalam hati sanubari kau tadi, tentu ada tercatat “aku nak solat zohor ke asar ke” kan. Tak begitu? So, sekarang kau tengah qiyam ni nak solat apa, tentu kau sendiri dengan Tuhan dah tau kan? Yang kau nak lafaz lagi tu nak bagi sapa tau dan dengar? Tak cukup ke Tuhan tau kau nak solat? Nak bagi tau satu masjid ke? Sebenarnya satu masjid pun dah tau kau nak solat. Kalau tak buat pe kau dah tercongok berdiri qiyam tu. Hahaha. Itu lah yang dinamakan niat. Kalau kau nak tau lebih lagi, bacalah blog2 lain pasal niat solat. Aku gerenti, pening kepala kau. Hahaha.

Tapi kalau korang masih nak “usalli usalli” lagi, terpulang la. Kata nak belajar mengenal diri, hakikat, makrifat. Tapi masih degil kuat dengan syariat yang tak bertempat. Tak berani nak cuba. Buat lah ikut ilmu yang kau dapat. Bukan niat aku nak kutuk syariat ye. Yang ni contoh. Terpulanglah. Boleh je, tapi jangan baca kuat2 dan jangan banyak2 kali. Takut ganggu orang sebelah kau solat.

Bertahun la nampaknya nak baca bab solat kat blog aku ni kan. Baru qiyam nak takbir. Tak jugak masuk2 solat lagi. Pasal niat je pun, berjela2. Sebenarnya, ni lah yang di katakan cubaan. Hehehe. Nak dapat ilmu kena la bersabar. Kalau nak cepat, banyak lagi blog2 pasal solat yang korang boleh baca. Kat blog aku ni, slow. Sebabnya, bila aku sentuh je bab niat ni tadi, dah macam2 Dia hantar kat kepala hotak aku ni. Takde maknanya aku memerah otak, sebab takde apa dalam otak aku pun. Korang dah baca ayat hawqalah tadi kan. Apa maksudnya? Tiada daya upaya aku, kecuali Dia.

Aku sambung lain kali la...bab qiyam ni.

Akhir kata aku sertakan sedikit kata2 ini yang aku jumpa bila aku revised kitab Ihya Ulumuddin. Terpulang kat korang nak cuba, try, tengok.

Berkata Imam Ghazali :

Aku berhasil terbuka segala hal serta mendapat barokah kerana aku melakukan wirid ini :
1. Hari jumaat membaca “YA ALLAH” 1,000 kali.
2. Hari sabtu membaca “LAA ILAAHA ILLALLAH” 1,000 kali.
3. Hari minggu membaca “YAA HAYYU YAA QAYYUM” 1,000 kali.
4. Hari isnin membaca “LAA HAWLA WALAA QUWWATA ILLA BILLAHIL ’ALIYIL’ ADZIIM” 1,000 kali.
5. Hari selasa membaca Selawat 1,000 kali.
6. Hari rabu membaca Istighfar 1,000 kali.
7. Hari kamis membaca “SUBHAANALLAHIL’ADZIIM WABIHAMDIHI” 1,000 kali.

Untuk mensucikan niat, mulakan dengan “Ilahi anta maksudi, wa ilahi anta maksudi”. Semuanya ke Dia. Kalau dapat apa2, 10 persen ek. Hehehe.

No comments:

Post a Comment