Monday, February 8, 2010

Mengenal Diri

Alhamdulillah. Segala pujian hanya bagi Allah yang Maha Sempurna. Biasa orang kata kebetulan apabila berlaku sesuatu yang di anggap baik kepada diri mereka. Kebetulan itu, kebetulan ini.

Aku cakap ni bukan apa. Kebetulan agaknya. Dia nak suruh bukak topik ni la kot. Masa aku bukak blog aku tadi kat ofis, jumlah pembaca yang dah melawat blog aku ni ada 333. Dan mereka yang melawati blog aku datang dari 13 negara. Cantik nombor tu. Kalau dapat kat peminat nombor ekor (4D la maksud aku), tentu dia orang dah chai nombor ni. Kalau ada korang yang main nombor, cuba la. Mana tau kena, menang 1st prize. Hahaha. Kalau kena jangan lupa contact aku. 10 persen ek. Hehe. Rezki Allah yang bagi. Dosa korang tanggung sendiri. Tapi persen kalau nak bagi, aku ambik..hehe. Cukup la selingan.

Bersempena nombor 13 dan 333 ni, aku nak bagi clue sikit pada yang nak mengenal. 13 tu rukun sembahyang. 333 tu buat la zikir nafi isbat. Maknanya, lepas solat tu, kalau ada masa buat la zikir La ila ha ila Allah. Nak buat masa bila? Kalau ikut cara aku, lepas solat Isya. Bila anak2 dah tidor semua, orang rumah pun dah landing, buat la solat sunat 2 rakaat. Tak kira la sunat apa. Witir ke apa ke, buat je la. Yang penting, lillahi Ta'ala.

Habis solat, buat la zikir tu 333 kali. Ada lak yang tanya nanti, nak baca kuat ke atau macam mana? Cara aku, tanpa kalam. Apa maksud tanpa kalam? Tiada bunyi, tiada suara. Orang kata baca dalam hati. Sebenarnya, bukan baca dalam hati. Yang dalam tu yang membaca. Siapa yang dalam tu? Korang buat je la. Baru la nanti dapat kenal yang dalam tu.

Nanti ada pulak yang tanya, nak bukak mata ke tutup mata. Dah tengah malam, sebenarnya mata pun dah layu. Kalau tutup mata, silap2 berdengkur kan. Hahaha. Memang pun. Itu lah cubaannya. Nak mengenal yang dalam, makanya kita menelek yang dalam. Kalau dok asyik tengok luar je, bila nak kenal yang kat dalam tu. So, pejam kan lah mata wahai permaisuri..hehe.

Tak kira la, korang nampak hitam gelap ke, cahaya terang ke, kehijau2an ke, buat lah dulu. Silap2 ada yang nampak pak belang..haha. banyak yang nampak ular..hehe. Rasakan! Pesan aku, nampak ke tak nampak ke, buat je dulu. Kalau nampak apa2, cepat2 bagi tau guru korang. Kan aku dah cakap kat awal2 blog aku, cari la guru.

Pada yang takde guru tu, buat lah solat sunat 2 rakaat lagi. Tanya la pada Maha Guru. Siapa Maha Guru? Sapa lagi. Allah Yang Maha Mengetahui. Tanya direct beb. Boleh ke? Sapa lak kata tak boleh. Cuba dulu, baru tau. Semuanya perlu latihan. Kalau hari2 berlatih berenang, lama2 tentu pandai berenang kan. Sama je beb. Kalau tak dapat jugak, korang komen je la kat sini. InsyaAlah, kalau den dapek cerita nya, den sampaikan. Cuma jangan harap sangat la kat den ni. Mengarut boleh la..hehe.

Selamat mencuba!




1 comment:

  1. Saya kerap lihat no ni. 33 atau 333 . Mohon pencerahan

    ReplyDelete